Onderzoek
We hebben binnen het Anser prostaatnetwerk de volgende onderzoeksdoelen geformuleerd:
- Faciliteren van onderzoek in de individuele instituten van de aangesloten partners.
- Versterken van onderzoek door samenwerkingen tussen partners.
- Initiëren van (inter)nationaal onderzoek tussen Anser en derden buiten het netwerk.
Als u een bezoek brengt aan een Anser prostaatcentrum of de Anser prostaatoperatiekliniek voor een consult bij de uroloog, een medisch onderzoek of een behandeling, dan ontvangt u een uitnodiging voor deelname aan de Anser Prostaatkankerstudie.
U kunt hier in het kort lezen wat het doel van de studie is en hoe het onderzoek wordt uitgevoerd.
Binnen het Erasmus MC worden verschillende urologische onderzoeken gericht op prostaatkanker uitgevoerd. Hier vindt u een aantal van de lopende studies.
PROBACH-studie
De standaardbehandeling bij patiënten met - niet uitgezaaide - prostaatkanker is uitwendige bestraling. Het nadeel van deze behandeling is dat er nogal wat bijwerking zijn. Zoals blaas- en darmproblemen. Deze studie onderzoekt:
- Een behandeling met minder uitwendige bestraling in combinatie met een extra dosis inwendige bestraling, gericht op de prostaat en de zaadblaasjes.
- Onderzocht wordt of de nieuwe behandeling minder bijwerkingen (betere kwaliteit van leven) geeft dan de standaardbehandeling.
CABARESC
Deze studie onderzoekt of budesonide in combinatie met chemotherapie (cabazitaxel (1) en prednison) diarree voorkomt of vermindert. Budesonide is een middel dat ontstekingen remt.
PRIAS-studie
Bij sommige patiënten groeit prostaatkanker heel langzaam. Zelfs zo langzaam dat er geen klachten ontstaan. Deze patiënten zouden in aanmerking kunnen komen voor een ‘actief afwachtend beleid': behandeling vindt pas plaats als het echt nodig is. Zolang er niet - onnodig - behandeld wordt, zijn er ook geen bijwerkingen van operaties of bestralingen, zoals ongewild verlies van urine of ontlasting (incontinentie) of erectiestoornissen (impotentie). Deze studie onderzoekt:
- Wat de effecten zijn van een ‘actief afwachtend beleid' bij mannen met laagrisico prostaatkanker. Richtlijnen voor het volgen van dit beleid kunnen hierdoor worden verbeterd om zo overbehandeling van prostaatkanker te helpen voorkomen.
Het is een Europees initiatief, maar beschikbaar voor iedereen. U kunt meer informatie vinden op http://www.prias-project.org/