Behandelmethoden
Wanneer u bent doorverwezen naar een Anser prostaatcentrum, gaat uw arts met u in gesprek over de verschillende behandelmogelijkheden. Prostaatkanker kan op verschillende manieren worden behandeld. Welke vorm van behandeling voor u geschikt is, hangt af van verschillende factoren zoals het tempo waarin de tumor zich ontwikkelt, uw verdere gezondheid en leeftijd en bovenal uw wensen en de verwachte levenskwaliteit na de behandeling.
Sommige vormen van prostaatkanker groeien maar heel langzaam en hoeven niet direct behandeld te worden. We houden u dan scherp in de gaten door regelmatige controles. Dit noemen we ‘waakzaam wachten’ of ook wel 'actief volgen'. Hierdoor kunnen we een operatie (met mogelijke bijwerkingen zoals incontinentie en/of erectieverlies) uitstellen en soms zelfs voorkomen.
Soms is een operatie onvermijdelijk. De hele prostaat wordt dan verwijderd. Dat kan via een operatie met behulp van de da Vinci robot. Na de operatie is er een kleine kans op een beetje urineverlies (incontinentie). Dit is met bekkenfysiotherapie goed te behandelen. Afhankelijk van de plaats van de kanker, is er na de operatie ook een kans dat u geen erecties meer kunt krijgen.
Neurosafe procedure
De uroloog bespreekt met u of tijdens de ingreep een Neurosafe procedure wordt verricht. Dit houdt in dat tijdens de ingreep wordt onderzocht of er veilig zenuwsparend geopereerd kan worden. Het weefsel wordt tijdens de ingreep onderzocht door de patholoog (een medisch specialist). De uitslag is bepalend of de zenuwbanen al dan niet gespaard kunnen blijven.
Als er veel kankerweefsel is, moet de chirurg soms zenuwen doorsnijden om alle kankercellen te kunnen verwijderen. In dat geval is een erectie niet meer mogelijk.
Als het kankerweefsel klein is en op een gunstige plaats zit, is het doorsnijden van de zenuwen niet nodig. De kans op erectieproblemen is dan klein.
Lees meer over het verwijderen van de prostaat in onze informatiefolder.
Uitwendige bestraling
Soms is het mogelijk om de prostaat te bestralen in plaats van operatief te verwijderen. De hele prostaat wordt van buitenaf bestraald. De behandeling bestaat meestal uit ten minste 20 bestralingen.
Bestraling kan bijwerkingen geven zoals irritatie van de blaas en de darm waardoor er sprake is van plasdrang en drang tot ontlasting. Ook kunt u last krijgen van bloedverlies bij de ontlasting. Bij bestraling is er minder kans op (blijvende) erectieproblemen.
Inwendige bestraling
Bij inwendige bestraling (brachytherapie) plaatst uw radiotherapeut radioactief materiaal in uw prostaat, welke straling afgeven. Bestraling vindt dus van binnenuit plaats. Het inbrengen van het radioactief materiaal gebeurt onder verdoving, meestal via een ruggenprik. Inwendige bestraling kan alleen gegeven worden als de tumor in uw prostaat niet te groot is. Deze behandeling heeft als doel genezing bereiken (curatieve behandeling)Deze vorm van inwendige bestraling wordt gegeven bij minder agressieve vormen van prostaatkanker.
Een alternatief is dat er jodiumzaadjes (radioactieve korrels) worden geplaatst in uw prostaat. Dit kan tijdens een dagopname, maar de kans bestaat dat u mogelijk twee dagen wordt opgenomen om te controleren of de jodiumzaadjes echt goed zitten. De hoeveelheid radioactiviteit die u met zich meedraagt, vormt geen bezwaar voor uw naaste omgeving. Wel moet u rekening houden bij contact met zwangere vrouwen en kinderen. De sterkte van de straling neemt geleidelijk af. Na ongeveer zes maanden is de straling geheel verdwenen. De zaadjes worden niet weggehaald, maar blijven de rest van uw leven in de prostaat zitten. Dit kan geen kwaad.
Deze behandeling met medicijnen wordt gegeven als een operatie of bestraling een te grote belasting is, of als de prostaatkanker is uitgezaaid.
Hierbij wordt eens in de drie of zes maanden een injectie gegeven in de buik. Het medicijn zorgt ervoor dat het mannelijk hormoon (testosteron) niet meer actief is, waardoor de groei van de prostaatkanker wordt gestopt of afgeremd.
Helaas heeft ook deze behandeling bijwerkingen. Deze bestaan voornamelijk uit opvliegers, gevoeligheid en lichte groei van het borstweefsel en afwezigheid van erecties. Fysieke bijwerkingen zoals vermoeidheid en gewichtstoename kunnen ook voorkomen, maar kunnen vaak verminderd worden door te bewegen, met het NEXT-programma bijvoorbeeld.