Carel Roos
"Ik zou het iedereen aanraden zich hier te laten behandelen wanneer het zo ver is.”
Door jarenlange medische ervaring kende Carel Roos (75) de risico’s van een verhoogde PSA-waarde. Meerdere malen was deze al gecontroleerd in verband met prostatismeklachten. Toen Carel eind 2017 toenemende klachten kreeg, besloot de huisarts wederom de PSA-waarde te bekijken. Ditmaal was de waarde 14. Een biopt gaf de uiteindelijke diagnose; prostaatkanker.
Diagnose
“Dat mijn verhoogde PSA-waarde tot de diagnose prostaatkanker zou leiden, had ik wel verwacht” vertelt Carel. “Ik was dan ook niet geschrokken hiervan, ik ging er eigenlijk al vanuit. Ook aan mijn omgeving legde ik uit wat er met mij aan de hand was en dat ze zich geen zorgen hoefden te maken, aangezien de kanker niet agressief was. Mijn medische voorkennis heeft er wel voor gezorgd dat zowel ikzelf als mijn omgeving rustig bleef onder dit nieuws.”
Behandeling
“Er waren meerdere opties voor de behandeling, maar gezien mijn eerdere prostatismeklachten ten gevolge van een sterk vergrootte prostaat, wilde ik zelf een totale verwijdering” vertelt Carel. “Ik werd voor de operatie doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, naar Dr. Klaver. Een arts met ervaring sinds 1999, dus ik was blij met deze keuze. In het Maasstad Ziekenhuis werd alles gestroomlijnd georganiseerd: ik kreeg een vastgelegd programma met al mijn afspraken op dezelfde dag.”
De operatie
“De dag van de operatie stapte ik met mijn koffertje in de intercity naar Rotterdam. Het zou een indrukwekkende operatie worden, helaas moest ik onder narcose en kon ik niet meekijken” lacht Carel. Vanuit zijn medische achtergrond had hij het graag willen zien. Na de operatie moest Carel een nachtje in het ziekenhuis blijven, alvorens hij met katheter naar huis mocht. Echter, na 10 dagen begon er vocht uit een van de wonden te lopen. “Er kwam vrij veel weefselvocht vrij uit de wond. Ik was op dat moment op vakantie in Frankrijk. Daar verkopen ze nog zogeheten sluitlakens, vergelijk het met een korset. Na een dag of tien overdag te dragen, was het vocht verdwenen en de fistel gesloten.”
Terugblik
“Na 6 weken ging ik voor controle terug naar Dr. Klaver, waar bleek dat alles in orde was. Ook na mijn PSA-controle 4 maanden na de operatie is alles nog helemaal in orde” vertelt Carel. “Ook de incontinentie is zo goed als helemaal weg. Ik plas zelfs beter dan voor de operatie! Het enige blijvende, is dat ik geen erectie meer kan krijgen, maar dit hadden mijn vrouw en ik voorafgaand aan de behandeling al goed besproken.”
Ondanks de lange doorlooptijd vanaf het moment dat de verhoogde PSA-waarde was geconstateerd tot aan de operatie, wat circa een jaar was, is Carel erg tevreden over zijn behandeling. “De verpleegkundigen en Dr. Klaver hebben goed werk geleverd in het Maasstad Ziekenhuis. Ik zou het iedereen aanraden zich hier te laten behandelen wanneer het zo ver is.”
Update mei 2021
Het één en ander achter de rug
‘Het gaat goed met mij, maar ik heb in 2020 op medisch gebied wel een en ander achter de rug. Ik voel mij nu fit en heb geen lichamelijke klachten van betekenis. Rekening houdend met een herstel van het chirurgisch letsel van zes weken na de operatie is er een stabiele situatie ontstaan. Ik heb tot nu toe geen nieuwe klachten wat betreft het urineren (mictie). Ik kan de urine goed ophouden, maar door de operatie aan de urethra (plasbuis) is er wel ongemerkt verlies van een enkel druppeltje urine. Voor de veiligheid blijf ik overdag het kleinste model inlegkruisje(“extra-light”) gebruiken. De bekkenbodemtraining, eerst onder leiding van daarin gespecialiseerde fysiotherapeut, is voor mij van belang geweest, toen en nu. Het kost een minimale inspanning om de oefeningen regelmatig bij te houden.
Bij de derde controle van de PSA één jaar na de operatie bleek de waarde van 0,03 naar 0,13 µg/l gestegen. Dit is maar een geringe stijging, maar niet te vertrouwen Op de PSMA-scan bleken twee klieren in het kleine bekken positief. Hiervoor kreeg ik 23 bestralingen op het kleine bekken, wat ik zonder klachten of late bijwerkingen heb ondergaan. De eerste twee PSA controles daarna waren < 0,03 µg/l en dat geeft hoop volledig herstel.’
Opnieuw de Da Vinci
‘Opnieuw heb ik ervaring opgedaan met een Da Vinci geassisteerde laparoscopische ingreep. In het voorjaar van 2020 werd bij mij een rectumcarcinoom gediagnostiseerd. Door mijn gunstige ervaring met de prostatectomie in 2018, heb ik zelf om een robot geassisteerde operatie gevraagd. De operatie is geslaagd en in eerste instantie radicaal gebleken. Postoperatief had ik geen opiaten nodig en had ik aan totaal 3 Paracetamol tabletten voldoende. Twee uur na de operatie zat ik al naast mijn bed twee boterhammen te eten. Anderhalve dag later kon ik zonder drains en dergelijke weer naar huis en was ik volledig gemobiliseerd.’
La France en Covid
‘Tijdens de coronaperiode zijn wij zoveel mogelijk in het dunbevolkte deel van Frankrijk geweest in een vrijwillig gekozen natuurlijke quarantaine. We vertrouwen op de bescherming van de vaccinatie. We hebben geen begrip over de toenemende onverantwoorde wijze waarop de noodzakelijke maatregelen in Nederland worden genegeerd. In de toekomst zullen wij onverstoord van het leven blijven genieten en mijn activiteiten, waaronder het onderhoud van ons huis en tuin in Noord-Frankrijk, als voorheen voortzetten.’