Reactie op artikel Follow the money over behandeling prostaatkanker

Het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money publiceerde vandaag een artikel over dat kwaliteitsverschillen bij prostaatoperaties voor patiënten niet inzichtelijk zijn. Het is goed dat hier aandacht voor is. Tegelijkertijd kan dit artikel voor nieuwe patiënten confronterend en verontrustend zijn. Om die reden reageren we op het artikel en zetten we kort uiteen hoe Anser te werk gaat.

Prostaatoperaties worden tegenwoordig alleen nog uitgevoerd in gespecialiseerde centra. Hiervan is Anser er één.

Het streven binnen Anser is dat iedere uroloog/operateur ten minste 100 prostaatoperaties per jaar uitvoert. Anser hanteert daarmee een hogere kwaliteitsnorm dan de landelijke richtlijn. Die eist 100 operaties per team van urologen per jaar en dus niet per uroloog.

De specialisten die bij deze centra werken, overleggen regelmatig landelijk, vergelijken behandelresultaten en zijn continu op zoek naar manieren om de kans op incontinentie en erectieproblemen te minimaliseren zonder de kans op genezing te verkleinen.

Uitvraag bij patiënten

Ten opzichte van de periode voordat de operaties door de gespecialiseerde centra werden uitgevoerd, verminderde het aantal patiënten dat na de operatie incontinent is met 50%. Ook gebruikt 92% van de geopereerde mannen een jaar na de operatie geen of maximaal 1 incontinentie- inlegger per dag.

Dit komt naar voren uit de antwoorden die patiënten invullen op de vragenlijst die zij in de periode na de operatie – op meerdere momenten – ontvangen. Zij beoordelen hun behandeling bij Anser gemiddeld met een 9,1.

Vergroten transparantie

Transparantie over resultaten is door Follow the Money terecht opgemerkt als een punt waar verbetering noodzakelijk is.

Als Anser willen we graag zo transparant mogelijk zijn over onze resultaten. We baseren de informatie die we aan patiënten verstrekken op onze eigen resultaten, die we actief bij onze patiënten opvragen, goed kennen en waarvan we weten hoe representatief ze zijn.

De reden dat resultaten van prostaatkankeroperaties zich moeilijk landelijk laten vergelijken is, omdat het ingewikkeld is patiëntengegevens met elkaar uit te wisselen én omdat de informatie over operaties niet overal op dezelfde manier worden gerapporteerd. Hierover bestaan in Nederland nog geen afspraken. Definities van incontinentie verschillen: soms wordt iemand als incontinent beschouwd als die voor de zekerheid nog een verband gebruikt, terwijl anderen pas als incontinent worden beschouwd bij gebruik van meerdere inleggers per dag.

Daarbij is het zo dat een vergevorderde tumor soms niet zenuw-sparend of plasbuis-sparend kan worden geopereerd.

Als behandelaars willen we graag zo transparant mogelijk zijn over onze resultaten. We baseren onze informatie aan patiënten op onze eigen resultaten, die we goed kennen en waarvan we weten hoe representatief ze zijn. Op de websites van de hoog-volume instituten worden deze resultaten gecommuniceerd.

Er zullen altijd verschillen tussen ziekenhuizen, operateurs en behandeladviezen blijven bestaan, omdat patiënten simpelweg allemaal verschillend zijn. Verschillen van 10-20% kunnen vaak goed worden verklaard en aanleiding zijn voor aanpassingen in de behandeladviezen in de aangesloten centra.

Het Anser netwerk wil benadrukken dat zij zoveel mogelijk transparantie tonen en zeer gemotiveerd zijn om dit te blijven nastreven, om de verbetering van operatieve zorg (als deel van het gehele behandelingstraject) te stimuleren.

Over het Anser Prostaatnetwerk

Binnen het Anser Prostaatnetwerk werken zes ziekenhuizen nauw samen in de zorg voor patiënten met prostaatkanker: Maasstad Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum en Erasmus MC.

Het doel van het netwerk is het aantoonbaar verbeteren van de kwaliteit van zorg voor prostaatkankerpatiënten met aandacht voor doelmatige zorg.

Zie ook: